Kävin tänään katsomassa kuinka yksi opiskelijoistamme pärjää työssäoppimisjaksolla pienen sivukylän ala-asteella.

Koivut vihertävät ajellessani hiljaista kylätietä pitkin. Sellaista vanhaa mutkittelevaa. Perunaa on jo pantu maahan, suorat penkkirivit vilistävät silmissä autonikkunasta ulos katsoessa. Kevätkylvöjä suunnitellaan. Hiljennän vauhtia ikivanhan vielä toiminnassa olevan myllyn kohdalla. Joku on tullut traktorilla jauhamaan jyviään.

Käännyn punaisen kyläkoulun pihaan. Ypäristö on siisti, hyvin hoidettu nurmikko ja pelikenttä. Ulko-ovessa tulijaa tervehtii tekstattu ilmoitus; mönkijällä ajelua koulun pihalla klo 16.00 - 4H. Sisällä on hiljainen ja kotoisa tunnelma. Luokkien ovet ovat auki ja niistä henkii ulos rauhallinen, tiivis ilmapiiri. Astun sisään luokkaan, jossa on menossa ympäristötiedon tunti - aiheena ravintoketju.

Seuraan hetken opetusta. Luokassa on 12 oppilasta 3-4-luokkalaisia. Opettaja ja opiskelijamme ovat työntouhussa, enkä viitsi keskeyttää. Merkillistä kuinka hyvin oppilaat motivoituvat tekemään tehtäviä. Jokaiselle oppilaalle on aikaa, jokaiseen kysymykseen on aikaa vastata. Täällä, jos missä on oppimiselle suotuisa ilmapiiri.

Toimitan asiani lyhyesti, enkä halua häiritä tunnin kulkua. Lupaan palaavani uudelleen toisella kertaa. Kävelen ulos tyhjän liikuntasalin kautta. Ulkona koulun pihalla minua tervehtii västäräkki. Astuessani autoon viereisellä pellolla laulaa kuovi mollivoittoista lauluaan.

Näillekin lapsille tämä idyllinen oppimisympäristö on pian historiaa. Koulun salissa kaikuu lukuvuoden päätteeksi viimeinen suvivirsi. He siirtyvät kirkonkylän kouluun ja kulkevat 15 km matkan taksilla ja bussilla. Niin myös ne, jotka aloittavat koulutiensä ensi syksynä. Monissa yhteyksissä on tuotu esille maaseutu ja sen asukkaita koskevia uhkakuvia. On puhuttu elämänlaadusta, turvallisuudesta. Onko kukaan kysynyt näiltä lapsilta, mitä tuleva koulun loppuminen omalta kylältä vaikuttaa heidän elämänlaatuunsa? Millainen heidän päivänsä on tulevaisuudessa, verrattuna tähän päivään?

Ja sitten joku kansanedustaja vielä kirjoittaa oikeen lehdessä, että susi on näissä kylissä se suuri elämänlaatua ja turvallisuutta uhkaava tekijä. Olisko se sittenkin ihminen itse.